top of page

Roe L.I.T. F.I.T. VIPs

Public·71 members
Ernest Kazakov
Ernest Kazakov

Grlom U Jagode ##BEST##


"Grlom u jagode", TV serija snimljena u produkciji Televizije Beograd 1975. godine koja je postigla veliku popularnost širom SFR Jugoslavije. Scenarij za seriju su napisali Srđan Karanović i Rajko Grlić, a režirao ju je Srđan Karanović.
Grlom u jagodeGrlom u jagode je jugoslovenska televizijska miniserija u produkciji RTV Beograd i režiji Srđana Karanovića originalno emitovana na programu JRT krajem leta i početkom jeseni 1976. godine. Nastala prema scenariju koji je Karanović bio napisao zajedno sa Rajkom Grlićem radnjom je bila smeštena u Beograd 1960-ih i pratila odrastanje grupe mladića i devojaka u kontekstu burnih ekonomskih, socijalnih i kulturnih promena u tom periodu. Nominalni protagonista, čiji je lik tumačio Branko Cvejić, bio je Branislav Živković zvani "Bane Bumbar", a stalni likovi su bili članovi njegove porodice i nekoliko bliskih prijatelja, uključujući devojku Gocu sa kojom je povremeno imao ljubavni odnos. Serija se sastojala od 10 epizoda, od kojih je svaka pratila po jednu godinu u životu protagonista; u njoj su također postojali kvazidokumentarni segmenti u kojoj su se, sada već odrasli, likovi neposredno obračali publici i komentarisali svoj život i promene u Beogradu i Jugoslaviji u prethodnih 10-15 godina. Serija, koja je također imala prepoznatljivu muzičku temu, se odlikovala kombinoivanjem drame, komedije i nostalgije, te je stekla izuzetnu popularnost.


Grlom u jagode is a 1975 Serbian TV series directed by Srđan Karanović and co-written by Karanović and Rajko Grlić. Depicting the life and times of a young man nicknamed Bane Bumbar, the series achieved huge popularity throughout SFR Yugoslavia.Revolving around Bane, his family, and his circle of friends, the series also portrays 1960s Belgrade, Serbia and Yugoslavia.Bane Bumbar is growing up in Stara Karaburma neighbourhood with his parents Sreta and Olja, his half-sister Seka Štajn (his mother's child form a previous marriage) and his maternal grandmother Elvira.His circle of friends includes characters such as Miki Rubiroza, Glupi Uške, Boca Čombe, as well as his off-and-on girlfriend Goca.Occasionally narrated by Bane and other characters from a distance of 10-15 years, each one of Grlom u jagode's 10 episodes depicts a different year from 1960 to 1969, inclusive, with Bane's various endevours, concerns, education, love life, etc. taking center stage during each particular episode.


Grlom u jagode je domaća TV serija koja je snimana u produkciji Televizije Beograd 1975. godine, a prvi put emitovana 1976. godine. Radnja serije opisuje život Branislava Živkovića, mladića poznatog po nadimku Bane Bumbar. Serija opisuje Bumbarov život od srednjoškolskih dana pa do završetka studija. U tom periodu Bane Bumbar i njegovi prijatelji preživljavaju razne komične ali i tragične dogadjaje, koje život nosi sam po sebi. Tu su prve igranke, tuče, poljupci, ljubavi, prekidi i sve ono što je moglo da zadesi jednog mladića tih 1960-ih godina. Svaka epizoda opisuje jedan bitan period života Baneta Bumbara, a radnja serije Grlom u jagode smeštena je u vremenski razmak od 1960. do 1969. godine.


"Zamisli kada ti i ja budemo u starackom domu, neka druga dva kulova, Francuza, negde u Parizu pljuckaju u dalj i kažu: 'Treba otici u Beograd. To je prava stvar", glasi početak dijaloga koji su vodili MIki Rubiroza i Bane Bumbar, pre 45 godina na železničkoj stanici Beograd u jeku svog puta grlom u jagode.


"Grlom u jagode", doživela je i svoj filmski put, deset godina kasnije u ostvarenju "Jagode u grlu", gde imamo priliku da vidimo šta se desilo sa svim likovima u kasnijem životu. Ipak, očekivanja publike nisu ispunjena, jer, svi su se nadali srećnom kraju. Kakvo je vaše sećanje na film, kako su ljudi reagovali na takav epilog glavnih junaka?


U čemu je tajna uspeha serije "Grlom u jagode", jer, pored "Vrućeg vetra", "Priča iz majstorske radionice", "Boljeg života", "Kamiondžija" i "Otpisanih", ona spada u najgledanije televizijske serije svih vremena? Jer, činjenica je da je snimljena pre skoro pola veka, ali i danas beleži rekordnu gledanost i popularnost.


Serija "Grlom u jagode" prikazana je 1976. godine. Emitovano je 10 epizoda u čijem je centru bio Branislav Živković Bane Bumbar kog je igrao Branko Cvejić. A u središtu njegovog života bila je njegova devojka Goca.


I pre i posle "Grlom u jagode" glumila je u čuvenim serijama i filovima, "Pozorište u kući", "Ujež", "Molijer", "Bolji život". Napravila je pauzu od 1996. do 2002. a onda je zaigrala u "Lavirintu", "Optimistima", pa zatim 2011. u filmu "Žućko - Priča o Radivoju Koraću".


Ovih dana se obeležava četiri decenije od početka emitovanja kultne televizijske serije "Grlom u jagode". Krajem meseca biće organizovane projekcije, izložba fotografija, knjiga, kao i razgovori sa glumcima.


Na pitanje da li je to interesovanje podjednako u celom regionu, Rajko Grlić odgovara: "Da. Svuda život ima nekakav sličan miris. Slične prošlosti nas spajaju. Intimne prošlosti. Mi stalno govorimo o političkim prošlostima, a zaboravljamo da su u tome bili neki životi. To živi i dalje. Ja sam lani davao disk sa serijom 'Grlom u jagode' prijateljima koji su to htjeli gledati sa svojom djecom... Vraćali su disk sa velikom radošću, sa osmjehom na licu."


Tadašnja TV urednica Zora Korać dala je šansu mladoj ekipi. Serija "Grlom u jagode", zajedno sa serijom "Kuda idu divlje svinje" bila je kultna u to vreme. Neki dijalozi se pamte i danas.


Pre dve godine na Filozofskom fakultetu studentkinja istorije umetnosti Natalija Bogdanović napravila je filmsku priču "Beogradom grlom u jagode" za predmet "Uvod u studije baština".


Dve hiljaditih, junake serije "Grlom u jagode" autori humorističke serije "Noćna smena" smeštaju u 1994. godinu. TV Vojvodina oživljava onog istog mladog, naivnog Baneta koji misli da i dalje može devojku namamiti polovinom kupljene baklave. Ali, on je sada u posve drugačijoj Srbiji.


Prošlo je više od četrdeset godina od prikazivanja kultne serije "Grlom u jagode" gde su najveći utisak ostavili Bane Bumbar i njegova devojka, Goca koju danas, kada bi ste je sreli na ulici, verovatno ne biste prepoznali.


Ja sam insistirao da se to super uradi, da se uzmu najbolji muzičari. Da se uzmu muzičari koji su najbolji za tu vrstu muzike. Onda dobiješ pravi zvuk. U Grlom u jagode ima ona tema kad su oni odrastali... Tu ide muzika slična onoj koja se svirala u hotelu Moskva. E ja sam uzeo ljude koji su svirali baš u hotelu Moksva i to onda zvuči tako.


Doprinos Branka Cvejića ovoj glumačkoj revoluciji kulminirao je u televizijskoj seriji, kao i kasnijem filmskom nastavku, Grlom u jagode, autora Srđana Karanovića i Rajka Grlića, u kojoj je ovaj stilski prevrat, najavljen brojnim ranijim ulogama u JDP i Ateljeu 212, kao i na filmu i televiziji, "ozvaničen" i ustoličen.


Serija Grlom u jagode je priča o mladiću rođenom 1945. u Beogradu, njegovom sazrevanju i nastojanjima da "postane čovek"... Serija prati vesele i tužne događaje u njegovom životu od polaska u srednju školu do završetka studija. Svaka epizoda čini celinu za sebe i vezana je za određenu godinu između 1960. i 1970. Serija je neka vrsta vremeplova generacije kojoj pripadaju i scenaristi kao i dobar deo glumačke ekipe.


Na platou ispred hotela Radisson Collection Old Mill, 03. septembra od 17 do 23 časa biće održan događaj po imenu Vinska noć - okusi ljubav, omaž čuvenoj domaćoj seriji Grlom u jagode koja se emitovala pre 45 godina.


Serija koja je definitivno obeležila jednu eru u jugoslovenskoj kinematografiji je "Grlom u jagode", koje su mnoge porodice širom tadašnje Jugoslavije rado gledale, a deo ovog ostvarenja bio je i Branko Cvejić, koji je nažalost preminuo u 75. godini.


Kao što je poznato, svaka epizoda serije "Grlom u jagode" je činila celinu za sebe. Opisivala je određenu godinu u periodu od 1960. do 1969. godine. Svega je tu bilo, od prvih ljubavi, tuče, igranki...


Branko Cvejić je ulogom Baneta Bumbara, ali i drugim, "uklesao" svoje ime kao legenda domaće kinematografije. Serija "Grlom u jagode" je postalo vanvremensko ostvarenje koje će se dugo gledati. Baš kao i njegov nezaboravni lik. 041b061a72


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

bottom of page